Cannes

0

Cannes är känt för sin flärd och lyx men det finns gott om saker att göra även för den med lite mer modest livsstil.

När du vandrar runt bland alla couturebutiker och palats i La Croisette, skulle du kunna tro att den ekonomiska krisen bara var ett påfund av media, eller åtminstone aldrig nådde hit. Här finns så mycket glamour och rikedom som alltid, och att beundra Ferraris och Porsches, spana efter kändisar på jättestora lyxjakter är fortfarande favorit tidsfördriv i Cannes. För de som inte ännu är förförda av Cannes atmosfär, finns det tillräckligt med skönhet och vacker natur som gör resan värt: hamnen, bukten, bandet av öar utanför kusten och de gamla kvarteren, Le Suquet.

De flerstjärnade hotell och couture butiker som kantar den berömda boulevard de la Croisette är kanske förbehållet de rika och berömda, men vem som helst kan njuta av den palm-skuggade strandpromenaden och ta in atmosfären. I själva verket är den en favorit bland Cannoiser (infödda i Cannes), särskilt på natten när det är upplyst med klara färger. Där finns en fantastisk utsikt över bukten och de närliggande Esterel-bergen, och fantastisk art deco arkitektur bland palatsen vid havet, till exempel Martinez eller det legendariska Carlton Hotel – vars dubbla kupolers förebild var brösten på kurtisanen La Belle Otero, ökänd för sin långa rad av älskare bland annat Tsar Nikolaj II och Storbritanniens kung Edward VII.

Kanske inte så elegant men likväl inbjudande är Palais des Festivals i den västra delen av promenaden, värd för världens mest glamorösa filmfestival. Klättra på röda mattan, gå ner i salen, beträda scenen och lära sig om filmvärldens mest glamorösa event och dess många anekdoter på en av Palais des Festivals guidade turer. Efter turen kanske du poserar för ett foto framför de 22 steg som leder fram till biografentrén, vandrar längs allée des Etoiles du Cinéma, med en trottoar full av kändisars handavtryck.

Cannes världsberömda filmfestival, är tyvärr inte det mest besöksvänliga evenemanget med sina utomjordiska priser och ’’endast inbjudna’’-fester. Det är dock kändis spotting på hög nivå!

På den västra sidan av Palais des Festivals ligger det verkliga Cannes. Båtarna som ramar in Vieux Port är det enda som påminner om att det är där kändisar semestrar. Följ rue St-Antoine och snirkla dig upp till Le Suquet, Cannes äldsta stadsdel, för att njuta av den fantastiska utsikt över bukten. För lokal kulturupplevelse kan du promenera till marknaden Marché Forville, ett par kvarters gångavstånd från hamnen. Det är en av de viktigaste marknaderna i regionen och det självklara valet som leverantör för de lokala restaurangerna (och för din picknick!).

Cannes är även välsignad med sandstränder, även om mycket av sträckan längs bd de la Croisette upptas av privata stränder. Detta ger bara en liten remsa av fri sand nära Palais des Festivals för badsugna. De mycket större Plage du Midi och Plage de la Bocca, väster om Vieux Port, är även de gratis och öppna för allmänheten.

Det är mycket enkelt att ta sig till Cannes. Från Nices flygplats, där direktflyg landar från de flesta större städer bland annat Stockholm och Göteborg, går det bussar med tät trafik. Det kostar dessutom inte skjortan att ta en taxi hela vägen.

Hotell finns det gott om, även om många kan anses lite väl dyra för budgetsemestern, och det går även i Cannes att hitta hotell som passar de flesta plånböcker. Glöm dock inte att du även måste betala lokal skatt för ditt rum när du checkar ut.

Share.

Leave A Reply