Chamonix

0

Chamonix, egentligen Chamonix-Mont-Blanc, är en ort belägen i regionen Rhône-Alpes i östra Frankrike, vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc. Orten är framförallt känd för sina möjligheter till utförsåkning i världsklass. Aiguille du Midi och Grands Montets är två områden kända för off-pist-åkning. Skidsystemet består av flera icke sammanbundna system.  Trots detta har orten har fler besökare på sommaren än på vintern då klättrare och vanliga turister fyller staden. I Chamonix gick de första olympiska vinterspelen, eller ”internationella vintersportveckan” som det hette då, av stapeln 1924.

Med de pärlvita sidorna på Mont Blanc-massivet som bakgrund visar Chamonix-dalen Alperna från sin mest dramatiska sida. Chamonix är vintertid en lekplats av rang, mer än tillräckligt för att tillfredsställa de mest äventyrslystna skidåkarna och samtidigt erbjuda glittrande afterski natten lång för de festprissar som trängs i barerna. På sommaren, är de otaliga vandringslederna lättillgängliga med skidlift och lockar med några av Alpernas mest spännande panoraman.

Skyhögt över glaciärer, snöfält och spetsiga klippor reser sig ett taggigt finger i sten, 8 km från puckeln av Mont Blanc, är Aiguille du Midi (3842m) en av Chamonix mest utmärkande geografiska kännetecken. Om du kan hantera höjden finner du att den 360-gradiga utsikten över de franska, schweiziska och italienska alperna från toppmötet är (bokstavligen) hisnande. Året runt, kan du åka upp i den svindlande Telepherique de l’Aiguille du Midi, en linbana från Chamonix till Aiguille du Midi. Halvvägs upp är Plan de l’Aiguille (2317m) ett fantastiskt ställe att börja din vandring eller varför inte paraglida ner tillbaka över landskapet.

Med utgång från Aiguille du Midi, kan du mellan mitten av juni och augusti fortsätta i ytterligare 30 minuter av fantastiskt landskap. Över glaciärer och skimrande isfält kan du i den mindre linbanan Télécabine Panoramique Mont Blanc åka till Pointe Helbronner (3466m) på den fransk-italienska gränsen.

Den högsta toppen på den västra sidan av Chamonix-dalen, Le Brévent (2525m) har en vacker utsikt över Mont Blanc-massivet, otaliga vandringsleder, avsatser att paraglida från och vid toppen restaurangen Le Panoramic. Du kommer dit genom Télécabine de Planpraz, som ligger 400m väster om turistbyrån, och sedan tar du  Telepherique du Brévent. Vid Planpraz (2000m) finner du även massor av familjevänliga stigar.

I Mont Blanc-massivet ligger även Frankrikes största glaciär. Den glittrande, 200m djupa Mer de Glace (havet av is) ormar sig 7km ner på den norra sidan av Mont Blanc. Den rör sig med en hastighet upp till 1 cm per timme, vilket blir ca 90m per år.

Train du Montenvers, en pittoresk, 5km lång järnväg med kuggar för att klara höjdskillnaderna och stigningarna, öppnades 1909 och länkar Chamonix station med Monten (1913m), där en linbana tar dig ner till glaciären och Grotte de la Mer de Glace, en isgrotta vars frysta tunnlar och isskulpturer ständigt ändrar färg. För din inträdesbiljett får du också in i Galerie des Cristaux, med glittrande kristaller från Mont Blanc-massivet, och Glaciorium, som berättar om en glaciärs födelse och live och framtida glaciärer. Du kan nå Mer de Glace till fots från Plan de l’Aiguille genom vandringsleden Grand Balcon Nord. Den två timmar långa uppförsbacken från Chamonix börjar nära rodel spåren men att gå igenom glaciären fylld med sprickor kräver rätt utrustning och en erfaren guide.

Det är relativt enkelt att ta sig till och från Chamonix. Det finns bussar som går till Genèves flygplats och busstationen ligger till höger om tågstationen. Ett par bussar om dagen går mellan Genèves flygplats och busstationen och tar ca 1 ½ till 2 timmar och den italienska staden Courmayeur vilket tar ca 45 minuter. Från Chamonix-Mont Blanc tågstation går Mont Blanc Express smalspåriga tåg fram och tillbaka mellan St-Gervais-le Fayet, 23km väster om Chamonix, och Martigny, 42km nordost om Chamonix i Schweiz. Turerna går ca 12 gånger om dagen.

Flyg till Geneve går från de flesta större flygplatser och du kan även finna bussresor från större franska städer.

Share.

Leave A Reply