Lyon

0

Lyon är en stad i östra-centrala Frankrike, i regionen Rhône-Alpes, som ligger mellan Paris och Marseille. Invånarna i staden kallas Lyonnaisare.Själva kommunen Lyon har en befolkning på ca 500 tusen men tillsammans med dess förorter och satellitstäder bildar Lyon det 2: a största storstadsområdet i Frankrike med en befolkning på över 2 miljoner. Lyon är huvudstad i regionen Rhône-Alpes.

Staden är känd för sina historiska och arkitektoniska landmärken och är på UNESCO: s världsarvslista. Lyon var historiskt känt som ett viktigt område för produktion och vävning av siden och i modern tid har utvecklat ett rykte som den gastronomiska huvudstad i Frankrike. Det var även i Lyon som Lumière uppfann Cinematographe, filmen.Staden är även känd för sin berömda ljusfestival “Fête des Lumières” som inträffar den 8 December varje år och varar i fyra dagar. Legenden säger att jungfru Maria räddade staden från pesten, och för att tacka henne, byggdes en staty. Den dagen denna byggdes, var hela staden upplyst av levande ljus som medborgarna hade satt på sina fönsterbleck.Lyon har ett stort arv från romartiden och utsågs till Unescos världsarvslista. De specifika områden som utgör det historiska arvet inkluderar det romerska distriktet och Fourvière, renässansdistriktet (Vieux Lyon), silkesdistriktet (Croix-Rousse), och Presqu’île, som har arkitektur från 12-talet till modern tid.

Då floderna Rhône och Saône möts i Lyon får man känslan av en hamnstad även om det ligger långt från havet. Det finns mycket att se i Lyon och mycket god mat. Det Lyonnaisiska köket är känt över hela världen och det är lätt att hitta resturanger med inte bara en utan flera stjärnor i Guide Michelin. Und.er flera århundraden Lyon har varit känd som den franska gastronomiska huvudstaden.

Det är enkelt att ta sig runt i Lyon både till fots, med tunnelbana (Metro), Spårvagn (Tramway) eller lånecyklar. Varför inte starta din dag med ett besök på marknaden i Croix Rousse eller att strosa runt i gamla stan (Vieux Lyon). På Presque Île hittar du både fantastiska resturanger och bra shopping och hela turen runt har du mycket arkitektur och kultur att titta på. Tex. Kyrkan Saint François de Sales, otaliga “trompe l’oeil” väggar (en gammal tradition i Lyon) eller den medeltida Cathédrale St-Jean.

Söndagsnöjet för många av Lyons innevånare är ett besök i Parc de la Tête d’Or, (bokstavligen, Parken av det gyllende huvudet). Den ligger i centrala Lyon och är den största stadsparken i Frankrike med sina 117 hektar, en stor konstgjord sjö, botanisk trädgård och djurpark.  Här finns något för alla och till och med ett eget poliskontor.

Lyon är väl värt ett besök och det är lätt att hitta hotell som passar din stadssemester eller cityweekend. Vill du upptäcka mer av Frankrike är det nära både till Aplerna (ca 2 timmar) och till Rivieran med Nice, Cannes och Marseille. Sen går det snabbtåg både till Paris och Barcelona för den som vill fortsätta utforska Europas vackra storstäder.

Share.

Leave A Reply