Nice

0

Med sin ovanliga blandning av storstadspuls, överdådig arkitektur, solsken året runt och exceptionella läge, har Nice något som lockar alla. Från backpackers till kärlekspar och familjer kommer att älskar att sitta på ett café på Cours Saleya i Vieux Nice eller en bänk på den legendariska Promenade des Anglais för att titta på en episk solnedgång. Restaurangerna är några av de bästa du hittar i Frankrike, nattlivet är färgsprakande och konstscenen blomstrande. Du kan gärna tillbringa en vecka här och fortfarande vara hungrig efter mer.

Staden Nice ligger på den franska Rivieran i Provence-Alpes-Côte d’Azur. Välsignad av ett soligt, tempererat klimat, lockar staden besökare från hela världen. Vackra stränder, en lång vacker strandpromenad, intressanta museer, berömda landmärken och andra turistattraktioner är några av Nice många dragplåster.

Nice är en stor knutpunkt i den Europeiska flygtrafiken. Flera lågprisbolag erbjuder frekventa flyg till d’Azur Nice Cote från Stockholm, Göteborg, London, Paris och andra städer. Ett höghastighetståg går direkt från Paris till Nice. Kollektivtrafik inkluderar en spårvagn, färja och transittjänst. Dagsutflykter är tillgängliga från Nice till Antibes, Juan-les-Pins, Monte Carlo, Cannes och till andra städer.

Alla typer av hotell finns i och runt Nice. Från budget hotell till eleganta badorter, är tillgänglig för alla budgetar.

Nice gamla stad, en labyrint av små gator, har knappast förändrats sedan 1700-talet. En promenad i dessa kvarter är som en resa tillbaka i tiden. Vieux Nice är lika levande och framträdande i dag som det alltid varit. Promenera ner till Cue Cours Saleya, ett färgglatt, blomstrande torg, med både en  välkänd blomstermarknad och en färgsprakande marknad för frukt och grönsaker, en självklar del i det lokala vardagslivet. På måndagar tar loppmarknaden över och att barer och restauranger flyttar ut på torget verkar vara ett permanent inslag.

Det bästa sättet att upptäcka Nice rika arv är att ta en guidad rundvandring.

Mycket av Vieux Nice har en liknande atmosfär som Cours Saleya, med delis, livsmedelsbutiker, butiker och barer inklämda i små gränder. Rue de la Boucherie och rue Pairolière är utmärkta för dina matinköp och det finns en daglig fiskmarknad på Place St François. Är du ett fan av barock epoken bör du inte missa arkitektoniska pärlor som Cathédrale Ste-Réparate, byggd för att hedra stadens skyddshelgon, och den sprudlande Chapelle de la Miséricorde.

Palmkantade och ständigt närvarande på alla vykort är Promenade des Anglais, och är en fin inramning för en promenad. Det är särskilt atmosfären på kvällen, med människor som strosar omkring och fantastiska solnedgångar över havet. Missa inte den magnifika fasaden på Hôtel Negresco, eller art deco Palais de la Méditerranée. Strandpromenaden följer hela Baie des Anges (4 km) och har ett körfält för cykel och rullskridskoåkning. För en fantastisk familjeutflykt, hyr skridskor eller skotrar på Roller Station och susa längs Promenaden.

Om du inte gillar sand mellan tårna, är Nices fina stränder – täckt med släta, runda stenar – något för dig. Gratis allmänna stränder med badvakter, första hjälpen stolpar och kalla duschar omväxlas med 15 privata stränder utrustade med restauranger, sköna sol-lounger (obligatoriskt, mot avgift) parasoll (valfritt, mot en avgift), varma duschar och omklädningsrum. Plage Publique des Ponchettes, mittemot Vieux Nice, är den mest välbesökta stranden fylld med människor som antingen ligger utsträckta i solen eller spelandes bollsporter på stranden-volleybollplan.

För den som gillar museum finns bland annat Musée Matisse och Musée National Marc Chagall . Musée Matisse ligger ca 2 km norr om centrum, i det lummiga kvarteret Cimiez, Musée Matisse huserar ett fascinerande sortiment av verk av Matisse. Musée National Marc Chagall har den största offentliga samlingen av verk av vitryska konstnären Marc Chagall (1887-1985).

På en klippa som reser sig över Vieux Nice, erbjuder Parc du Château en filmisk utsikt över Nice och Baie des Anges på ena sidan och hamnen på den andra. Detta 1200-talsslott raserades av Louis XIV 1706; bara 1600-talets Tour Bellanda finns kvar. Det är en fantastisk plats för picknick.

Nice Port Lympia, med sina vackra venetianska färgade byggnader, förbises ofta, men en promenad längs dess kajer är härlig, liksom promenaden för att komma hit. För en fantastisk familjeutflykt, hyr skridskor eller skotrar på Roller Station och susa längs Promenaden.

För att undvika folksamlingar, ta en naturskön kryssning längs kusten. Trans Côte d’Azur kör entimmesturer längs Baie des Anges och Rade de Villefranche. På sommaren körs det också regelbundna utflykter till vackra Île Ste-Marguerite, St-Tropez, och Monaco.

Share.

Leave A Reply