Paris

0

Paris kallas för kärlekens stad och vad är inte mer romantiskt än att strosa runt på Paris gator med sin älskling, äta crépes på smågatorna runt Notre Dame de Paris eller lunch på torget i Montmartre, Place du Teatre, alldeles granne med Sacre Coeur.

Paris ligger runt floden Seine och innerstaden delas in i högra stranden (rive droite) och vänstra stranden (rive gauche). I floden finns det två öar som utgör stadens historiska kärna: Île de la Cité, där man idag återfinner bland annat Conciergeriet (justitiepalatset) och katedralen Notre-Dame de Paris, och Île Saint-Louis, som ligger öster om den förra ön. Det finns fler än 30 broar i Paris. En av de mer kända är Pont des Artes. Varje år besöks bron Pont des Arts i Frankrikes huvudstad Paris av tusentals par från hela världen, som visar sin kärlek till varandra genom att fästa hänglås i räckena och därefter kasta nyckeln i Seine.

Innerstaden är indelad i tjugo distrikt, så kallade arrondissement. Dessa är numrerade 1er (premier), 2ème (deuxième) etc. till 20ème (vingtième) och numret anges ofta med romerska siffror. Det första arrondissementet ligger precis mitt i staden vid Seine, andra arrondissementet ligger rakt norr om första, och sedan slingrar sig tredje, fjärde och så vidare fram som en kanelbulle två och ett halvt varv medurs. I Paris innerstad finns flera parker, en favorit är Jardin du Luxembourg i sjätte arrondissementet, där det finns många aktiviteter både för barn och vuxna. Tillexempel kan man köra radiostyrda båtar i en av fontänerna. Sen finns även Jardin des Tuileries framför Louvren, Parc des Buttes Chaumont i nittonde arrondissementet och Parc Montsouris i fjortonde arrondissementet. Utöver detta finns det en botanisk trädgård, Jardin des Plantes,

Paris har förutom sin romantiska atmosfär, med mysiga caféer och resturanger i varje gathörn även ett otroligt stort utbud av konst, musik och kulturhistoria. Inne i paris finns otroliga 180 museum och monument på en relativt liten yta och det är lätt att promenera mellan dem. Eller varför inte hyra en cykel för att ta sig runt lite snabbare.

Paris främsta kännemärke idag är Eiffeltornet, som byggdes till världsutställningen i Paris 1889, Till toppen kan man, om man inte vill åka hiss, gå upp för den 1 665 trappsteg långa trappan. Andra kända byggnader och monument är Louvren, kanske mest känd för att man kan se Mona Lisa, Triumfbågen – ett minnesmärke med bland annat ”den okände soldatens grav”, avenyn Champs-Élysées, kulturhuset Centre Georges Pompidou, den lilla frihetsgudinnan i Seine, obelisken vid Place de la Concorde samt Les Halles. I konstnärskvarteren Montmartre hittar du kända kyrkan Sacré-Cœur samt Moulin Rouge. Andra sevärdheter att besöka är Notre Dame, Invaliddomen, Chaillotpalatset och Hôtel de ville samt stadsdelen Marais.

När det gäller museer är Paris enastående. Du har som tidigare nämnt Louvren med över 30 000 utställningsföremål från antiken till slutet av 1800-talet räknas till de största och viktigaste museerna i världen. Musée d’Orsay placerad i en tidigare järnvägsbyggnad på vänstra sidan av floden Seine, som visar målningar och skulpturer från mitten av 1800-talet till början av första världskriget. Där kan du se verk från de stora impressionisterna som Gaugain, Degas, Monet och många fler. Passa på att bli fångad i denna magiska värld med många stora målningar. Gillar man Picasso kan man besöka Picassomuseet som är världens största samling av konstverk av denna konstnär. Museet ligger i Hôtel Salé. Andra museer är Musée Rodin och Musée des arts et métiers ett museum för hantverk och yrken, där bland annat Foucaults pendel finns att se.

Det finns otroligt mycket att göra och uppleva i Paris och listan kan göras oändligt lång. Men i slutändan, är kanske det bästa, att bara strosa runt och njuta av atmosfären, insupa livsstilen och stadens puls och då och då stanna för att ta en kopp kaffe, kanske en croissant eller en crèpe au chocolat. Det är livet på en parisisk pinne.

Share.

Leave A Reply