Strasbourg

0

Strasbourg är huvudstad i regionen Alsace i östra Frankrike, samt säte för Europaparlamentet, Europarådet, Europadomstolen och Eurokåren. I egenskap av detta omnämns den ofta även “Europas huvudstad”.

Strasbourg har länge utgjort en viktig knutpunkt för fransk och tysk kultur och stadens historia sträcker sig tillbaka till innan romartiden. Här talades under långa tider tyska, vilket förklarar stadens nuvarande namn. Trots att detta inte skett utan historiska konflikter, utgör området en bro mellan Frankrike och Tyskland och kännetecknas dessutom av samexistens av katolsk och protestantisk kultur. Allt detta har bidragit till stadens symbolvärde inte bara för den fransk-tyska vänskapen utan för hela den europeiska saken, vilket gjort den till en av de mest täta orterna i världen i fråga om representation av inte bara europeiska men också internationella organisationer.

Strasbourg förkroppsligar verkligen det som är specifikt för regionen Alsace.  Staden balanserar effektfullt mellan Frankrike och Tyskland och mellan ett medeltida förflutet och en progressiv framtid.

Slit blicken ifrån den fascinerande gotiska katedralen för bara en minut och du kommer snart att strosa längs den gamla stadens snirkliga gränder vilka kantas av krokiga och sneda korsvirkeshus som taget ur sagorna, festa i mysigaste av vinstugor längs med kanalen i Petite France  och förundras över hur en stad som passar så väl för julmarknader och pepparkakor också kan vara hem till det glittrande EU-kvarteret och Frankrikes näst största studentpopulationen. Men det är Strasbourg i ett nötskal , fullt av gulliga motsägelser och tvärkulturella egenheter.

Ingenting förbereder dig för din första glimt av Strasbourgs Notre-Dame, färdigbyggd  i all sin gotiska prakt 1439. Interiören är utsökt upplyst av 1100- till 1300-tals blyinfattade fönster, inklusive västra portalens juvelliknande rosettfönster. Den gotiska-möter-renässans astronomiska klockan ’’slår sol’’ lunchtid kl 12:30 med en parad av siffror som illusterar de olika skedena av livet och Jesus med sina apostlar. Den västra fasaden, mest imponerande om du kommer från rue Merciere, stod färdig 1284, men den 142m höga spiran – den högsta av sin tid – var inte på plats förrän 1439 och dess södra följeslagare vilken aldrig byggdes. För att uppskatta katedralen i fred, gå dit tidigt på kvällen när folkmassorna har tunnats ut och stanna för att se fasaden glöda som guld i skymningen.

Share.

Leave A Reply