Aten

0

Aten är Greklands huvudstad och har drygt 4 miljoner invånare. Staden ligger på fastlandet och genomgick en stor uppfräschning och modernisering inför sommar-OS 2004. Aten har ett väl utbyggt kommunikationsnät och det är lätt att ta sig fram med både buss och tunnelbana.

Aten hör till en av de mest historiska platserna i världen och staden har många kvarlämningar från forna dagar. Ett att de mest kända utflyktsmålen kring huvudstaden är Akropolisklippan med Parthenon som mäktigt reser sig över staden. Detta tempel byggdes ursprungligen som en hyllning till vishetens och krigets gudinna Pallas Athena.
Ett annat trevligt område att besöka när du befinner dig i den grekiska huvudstaden är Syntagma. Detta tillhör de centrala delarna av staden och här ligger bland annat det grekiska parlamentet men här finns även många kulturminnesskatter som är populära att besöka. Den som är både sport- och historieintresserad bör inte missa marmorarenan Dionysosteatern. Det var här OS hölls för första gången i modern tid år 1896 och arenan är väl värd ett besök.

I Aten möts människor från hela världen som vill ta del av den grekiska kulturen, känna historiens vingslag och njuta av den goda maten och det sköna klimatet. Det finns ett stort och brett utbud av både kost och logi, och beroende på vad man är beredd att betala så finns det något för varje plånbok.

En härlig semester kan avnjutas på ett av stadens många lyxhotell där du kan koppla av med en SPA-behandling efter en dag full av sightseeing och shopping. Ta vägarna förbi Kolonaki eller Ermou och du kommer inte att missa något av det stora shoppingutbudet som finns i Aten. Många kända märkesbutiker trängs bredvid varandra men det går även att fynda inhemska varor och framförallt läckra matprodukter som oliver, kryddor, bakverk och olivoljor. Området som heter Plaka kännetecknas av många gamla byggnader och här finns det trevliga butiker som säljer läder, keramik och smide, så den som vill fynda grekiskt hantverk ska bege sig hit.

Den grekiska gastronomin är vida känd och med all rätt. I Aten kan du prova alla de typiska rätterna som mer eller mindre är landets nationalrätter. Souvlaki är ett grillspett med kött och till detta serveras oftast en god sallad och tzatziki. Moussaka är en matig gratäng som kan ätas både som lunch och till middag. Rätten Gemiska består av fyllda grönsaker och fyllningen varierar och kan bland annat vara av ris, kött eller en härlig örtfyllning.

I Aten finns det ett rikt utbud av sevärdheter och utflyktsmål, restauranger samt nöjen och en god kombination av allt brukar bli det perfekta receptet på en lyckad storstadsvistelse.

Share.

Leave A Reply