Paros

0

Denna lilla ö i det Egeiska havet har omkring 8000 bofasta invånare och är verkligen ett grekiskt paradis att upptäcka. Ön har många vackra och vidsträckta sandstränder och här finns det någonting för alla. Det är inte bara stränderna som inbjuder till bad utan även många av de mysiga badvikar som finns längs Paros kustremsa är perfekta om man söker lite avskildhet från de större stränderna.

Det som är speciellt med Paros är att ön inte har någon egen flygplats. När du ska besöka ön anländer du till grannön Santorini och härifrån är det transfer med båt. Denna båtresa tar ungefär 3 timmar och ger en försmak till det inbjudande kristallklara vattnet.

Trots sin ringa storlek har ön ett väl utbyggt nät av kollektivtrafik, både på land och till havs. Lokala bussar avgår frekvent mellan öns olika orter. Du har även fördelen att kunna besöka andra öar som ligger i närheten. Dagliga båtturer trafikerar både Naxos, Ios och Tinos. Det går även att göra en utflykt till Aten, Greklands huvudstad.

Klimatet på ön är idealiskt för soldyrkare. Under de varma sommarmånaderna visar termometern mellan 30 – 35 grader men under höst och vår blir det betydligt svalare och då kan även en och annan höststorm blåsa in över ön. Detta behagliga klimat och de inbjudande vågorna är tilltalande för vindsurfare. Under sommarperioden är öns kustremsa välbesökt av entusiastiska surfare. Även snorkling är populärt bland många besökare och detta tycker även barn är roligt att prova på. Turister som vill upptäcka det vackra havslivet ges möjlighet att dyka, och det finns även kurser för den som vill ta dykarcertifikat under sin semester. För besökare som föredrar torra land rekommenderas att besöka Katapoliani som är en kyrka och som även går under namnet De 100 dörrarnas hus.

Hotellen på Paros är av god standard och det finns något i alla prisklasser. Det går att välja en enklare komfort med självhushåll men även betydligt dyrare varianter av hotell där halv- eller helpension finns som standardpaket.

Öns fiskeindustri avspeglar sig hos många restauranger som dagligen serverar dagsfärsk fisk och skaldjur. Försäkra dig gärna om att restaurangen eller baren som du besöker tar emot kredit- eller kontokort. Alla näringslivsverksamheter på Paros gör inte detta, men för säkerhets skull finns det flera uttagsautomater för kontantuttag runt om på ön.

Nattliv? Visst finns det ett nattliv på Paros och i staden Parikia är det lättast att hitta de trendiga nattklubbarna och diskoteken. Har du svårt att hitta en nattbuss tillbaka till hotellet efter din utekväll är det enkelt att få tag på en taxi.

Njut av din vistelse i den grekiska övärlden.

Share.

Leave A Reply