Santorini

0

En av Greklands mest populära öar är Santorini. Den ligger i det Egeiska havet och vilar på grunden av ett vulkanutbrott som ägde rum för många tusen år sedan. De forna vulkanutbrotten gav ön ett bergigt landskap och flera stränder med svart lavasand. Det går att bada längs stora delar av kusten men man ska vara uppmärksam på att det blir djupt relativt snabbt.

Vädret i den grekiska övärlden är soligt och varmt under sommarmånaderna och det är inte ovanligt att temperaturen når upp till omkring 35 grader. Under vår och höst blir det kyligare och vintrarna brukar beskrivas som milda. Öns befolkning är ungefär 7000 till antalet och försörjer sig i huvudsak på turism och jordbruk.
Vackra vyer över Santorini med vitkalkade hus på kullar och i dalar är härliga semesterminnen för ögat. Det går lätt att ta sig runt på ön, och vill man prova på att hyra bil istället för att åka med allmänna kommunikationsmedel finns det många biluthyrningsföretag. Santorinis egen huvudstad heter Hira och är en trevlig stad att besöka. Söker man efter historiska lämningar är slottsruinerna i Skaros en verklig upplevelse och inte minst den bedårande utsikten.

Santorini förknippas många gånger med en ö dit par åker på sin smekmånad. Öns dramatiska landskap skänker den samtidigt ett romantiskt skimmer och en solnedgång i Oia är i det närmaste obetalbar. Både hotell och restauranger erbjuder förstklassig service och kvalité och utbudet är minst sagt stort. Precis som på många andra grekiska öar är det lätt att hitta restauranger som dagligen serverar nyfångad fisk och skaldjur. Prova gärna någon av de inhemska rätterna såsom grillspett som även kallas för souvlaki eller den kända nationalrätten moussaka. Läckra sallader med ingredienser som läcker fetaost är verkligen perfekta för en lunch på en härlig uteservering.

Det går många båtförbindelser från Santorini till intilliggande grekiska öar. Dessa avgår dagligen och frekvent från flertalet hamnar på ön. Här kan båtresenärer beskåda kustremsan och vulkanön på avstånd och kanske även passa på att spendera några timmar på någon av grannöarna.

När kvällen sänker sig över Santorini och solen försvinner bakom horisonten tar det ljuva nattlivet vid. Många barer och nattklubbar har öppet långt in på småtimmarna för den som vill roa sig på dansgolvet. En kvällspromenad längs de smala gränderna kostar absolut ingenting och bjuder på vackra vyer och ljumma vindar.

Trevlig vistelse!

Share.

Leave A Reply