Italien

Italiens 20 regioner känns mer som 20 oberoende länder. Variationen är nästan oändlig med egna dialekter, traditioner, arkitektur, vin och fram för allt mat. Och vilken mat! Italien känns mer som en oändlig fest i kulinariska höjdpunkter. Här festar man bland klassiska rustika pastarätter till sostifikerade 7 rätters middagar. Hemligheten ligger i det underbara klimatet kombinerat med italienarnas tusenårig stolthet för sin mat.

Italien är sprängfyllt med världsberömda städer som Vendig, Florens och Rom. Födelseplatsen för renässansen och historiskt ojämförbara kostverk. Det är i Italien du hittar Leonardo da Vinci’s Sista måltiden, Michelangelos David och Sistinska kapplets fresker, Venus Födelse av Botticellis och tusentals fler. Det är en nästan oändlig tusenårig orgie i världsberömda målningar, skulpturer, plaster och landmärken.

En semester till Italien bör inte vara för kort, speciellt inte för en förstagångsbesökare. Räkna med att boka upp flertalet hotell och platser för att hinna få en glimt av allt underbart som Italien har att erbjuda. För den återkommande resenären, och de flesta blir det, är en Weekendresa till Milano, Pisa, Palermo, Sienna, Bologna, Mestre, Sorrento mfl är en välkommen upplevelse.

För den som föredrar att resa genom Italien med bil är möjligheterna nästan onändliga. Vägarna är bra och det italienska folket är otroligt hjälpsamma och trevliga, men sparsamt bevandrade i det engelska språket. Konversionell Italienska eller GPS är att föredra för den som tänker resa runt med bil. Hyrbil är förhållande vis billigt och kan vid rätt säsong hyras veckovis för några tusen kronor.

För den med egen bil är återkommande stopp på någon alla underbara vingårdar givna utflykter och försäljning är oftast välkommet. Räkna med att komma hem med flertalet flaskor från världsberömda regioner som Toscana, Piemonte, Umbrien, Venetien eller de andra 16 regionerna. Vin, ost och mat är ofrånkomligen något som en semester i Italien förknippas med.

Det går många avgångar till Italien från de flesta svenska stora flygplatser, men utbudet är större från Göteborg, Malmö och Stockholm. Billigt flyg finns ofta via Ryanair och garanterade avgångar med SAS och Norwegian.