Washington DC

0

Washington D.C är huvudstad i USA och en av världens mest kända städer beläget vid Potomacfloden. Staden är full av vita byggnader och monument som för många är synonyma med makt och den amerikanska stadsmakten. Trots sin koppling till politik och stadsmakt är Washington DC en mycket rik kulturstad med flera av världens mest besökta och berömda museer.

Som semestermål saknas inget när det gäller berömda byggnader och kulturella institutioner att besöka. Bland de mest kända är självklart symbolen för USA – Vita Huset. Här finns också kongressbyggnaden Kapitolium och Library of Congress som är en central institution i det glogala biblioteksväsendet, samt världens mest berömda femkant – försvarshögkvarteret Pentagon, beläget i Arlington County.

För den som följer tv-serien Bones är inte heller Smithsonian Institution en obekant med sin slottslika huvudbyggnad och ett besök väl värt att göra. Som namnet antyder är Smithsonian Institution är institution som grupperar flertalet världsberömda forskningsinstitutioner och museer. Häribland det naturhistoriska National Museum of Natural History och världens mest besökta museum – National Air and Space Museum med sin stora samling av epokgörande flygmaskiner. Tillsammans med sin anläggning vid Dulles kan man beskåda bland annat Charles Lindberghs plan Spirit of St. Louis och en rymdfärga. Till Smithsonian hör också National Gallery of Art som är landets främsta konstmuseum.

Washington har också en hel del intressant arkitektur och ett besök i Georgetown är mer eller mindre obligatorisk för den urbana semesterfiraren på jakt efter finkultur och autentiska upplevelser. Med delar av sitt centrum från 1700-talet är Georgetown numera en av huvudstadens absolut mest exklusiva bostadsområden med promenadavstånd till butiker, konstgallerier, restauranger, musikklubbar och antikvariat. M-street och Wisconsin Avenue och kärnan som Georgetown pulserar runt och många prominenta personer är bosatta här. Självfallet återfinns också här det världsberömda universitetet Georgetown University.

Trots sin berömdhet och känsla av styre är stadens centrum relativt litet med sina 600.000 invånare. Räknar man däremot hela det kombinerade storstadsområdet som kallas Baltimore-Washington Metropolitan Area blir området USAs fjärde största stad efter New York, Los Angeles och Chicago.

Share.

Leave A Reply